Een bemerking die veel gemaakt wordt door eigenaars van gebouwen is dat het toch “normaal” is dat beton rot, gezien de aannemer roeste wapening verwerkt in zijn nieuwbouw beton.
Het is juist dat stalen betonwapening die dagen of weken op de bouwwerf ligt te wachten op verwerking, roest vertoont. En deze roest wordt niet verwijderd vooraleer de wapening in het beton wordt verwerkt. Zo ver zit men juist, maar dit is slechts een deel van het verhaal.
De roest aanwezig op de wapening is louter oppervlakkig en in vele gevallen niet meer dan een vliegroest. Wanneer de wapening wordt verwerkt in de structuur en beton wordt gestort, dan begint het avontuur.
Door de hydratatie van het beton wordt een sterk alkalische massa gevormd rondom de roeste wapening. Hierdoor wordt de roest opgelost alsook een klein deel van de wapening zelf. Dit ijzerhydroxide, samen met het Calcium uit de cementsteen, vormt een beschermende schaal rondom de stalen wapening. Het staal is gepassiveerd.
Deze schaal is mooi zichtbaar wanneer de betonsteen wordt verwijderd van rond de wapening. De wapening is grijsblauw.
Wanneer door blootstelling aan de atmosfeer het beton carbonateert, verzuurt, met name zijn alkaliniteit verliest dan zal deze beschermende schaal aftakelen en wordt nieuwe corrosie van het staal mogelijk als ook voldoende water en zuurstof aanwezig zijn om het corrosieproces te voeden.
Dus, neen, het verwerken van (vlieg)roeste betonwapening is niet de oorzaak van betonrot.
Natuurlijk, als de eigenaar van het gebouw of de vereniging van mede-eigenaars in samenspraak met hun syndicus, het beton beschermt, afschermt van de omgeving, door een bekleding, dan kan men voornoemd proces van aftakeling gaan uitstellen, voorkomen of op zijn minst gaan rekken.
Meer weten ? Contacteer Chemie in Bouw bv !